Belarus

Belarus’da Ters Ozmoz ve Su Arıtma 

Belarus, toplam 207.600 Km2 alana sahip, doğu Avrupa’da karayla çevrili bir ülkedir. Kuzeydoğu ve doğuda Rusya Federasyonu, güneydoğu ve güneyde Ukrayna, güneybatıda Polonya ve kuzeybatıda Litvanya ve Letonya ile komşudur. Ağustos 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etti. İdari amaçlar için ülke altı eyalete (oblast) bölünmüştür.  

Belarus, çoğunlukla çakıl ve kum olmak üzere genç buzul oluşumlarıyla kaplı doğu Avrupa ovalarının bir parçasıdır. Güneybatıdan kuzeydoğuya doğru, birkaç büyük nehrin yükseldiği buzultaş Beyaz Rusya surları ülkeyi boydan boya geçer. Güneyde uçsuz bucaksız, bataklık Polesye ülkesi bulunur. En yüksek tepenin zirvesi deniz seviyesinden 345 metre yüksekliktedir.  

  

Ülke dört ana nehir havzasına ayrılabilir:  

  • Dinyeper havzası: Bu havza ülkenin yaklaşık %81.5’ini kaplamaktadır. Dinyeper Nehri, Rusya Federasyonu’nda yükselir ve kuzeydoğuda Belaru’a girer. Ülke içinde güneye doğru akar ve yaklaşık 100 km boyunca Ukrayna sınırını oluşturduktan sonra Ukrayna’ya ve son olarak da Karadeniz’e akar.  
  • Dinyeper’in  Belarus içindeki en büyük kolu, Ukrayna’da yükselen, ülkeye güneyden giren, doğuya doğru akan ve Ukrayna’da Dinyeper’e  akmak için ülkeyi tekrar güneydoğuda terk eden Pripyat’tır. 
  • Batı Dvina havzası: Bu havza ülkenin yaklaşık %10’unu kaplamaktadır. Batı Dvina Nehri, Rusya Federasyonu’nda yükselir ve kuzeydoğuda Belarus’a akar. Daha sonra batıya doğru akar ve kuzeybatıdaki ülkeyi terk ederek Baltık Denizi’ne akan Daugava olarak adlandırılan Letonya’ya akar.  
  • Neman havzası: Bu havza ülkenin yaklaşık %6’sını kaplamaktadır. Ana kaynağı, başkent Minsk yakınlarındaki ülkenin merkezindedir. Batıya doğru akar ve Baltık Denizi’ne akan Nemunas Nehri olarak adlandırılan Litvanya’ya girer. Beyaz Rusya’da Neman Nehri’nin kuzeyinde de yükselen Vilija Nehri, batıda Litvanya’ya akar ve burada Nemunas Nehri’ne akan Neris Nehri olur. Bazı küçük kollar Polonya’da yükselir ve doğuya Beyaz Rusya’ya Neman Nehri’ne akar.  
  • Batı Böcek havzası: Bu havza güneybatıda ülkenin yaklaşık %2,5’ini kaplamaktadır. Ana Bug Nehri Ukrayna’da yükselir ve Polonya’ya girmeden önce önce Ukrayna ile Polonya arasında, ardından Belarus ile Polonya arasında sınırı oluşturur.  

Toplam gerçek yenilenebilir yüzey suyu kaynaklarının (ARSWR) 58,00 km3/yıl olduğu tahmin edilmektedir ve bunun 37,2 km3/yıl’ı ülke içinde üretilmektedir. Yenilenebilir yeraltı suyu kaynaklarının yaklaşık 18,0 km3/yıl olduğu tahmin edilmektedir ve bunların tamamen yüzey suyu şebekesi tarafından boşaltıldığı (örtüşme) kabul edilmektedir.  

Göller ve Barajlar 

Toplam alanı 1.600 km2 veya ülkenin toplam alanının %0.8’i ve toplam kapasitesi 7.2 km3 olan yaklaşık 10.800 tatlı su gölü bulunmaktadır. En büyük göl, 80 km2 alana ve ortalama 9 metre derinliğe sahip Naroch Gölü’dür. Ülkede ayrıca toplam alanı 350 km2 ve toplam kapasitesi 0,5 km3 olan yaklaşık 1.550 küçük ve sığ doğal gölet bulunmaktadır.  

89’u sulama amaçlı olmak üzere her biri en az 1 milyon m3 kapasiteli 140 adet baraj ve tank bulunmaktadır. Toplam kapasitelerinin 3.08 km3 ve toplam yüzey alanlarının yaklaşık 880 km2 olduğu tahmin edilmektedir.  

Belarus’un brüt teorik hidroelektrik potansiyelinin, üçte biri ekonomik olarak uygulanabilir olan 7.500 gigawatt/yıl (GW/yıl) olduğu tahmin edilmektedir. Hidroelektrik kurulu gücü sadece 6 megawatt (MW) olup, ülkenin elektriğinin %0,06’sını üretmektedir.  

Su Çekme ve Atık su 

1990 yılında tarımsal, evsel ve endüstriyel amaçlı toplam su çekimi 2,7 km3 olup, bunun %21’i sulamaya gitmiştir. 1995 yılında toplam su çekimi 3.0 km3 olarak tahmin edilmiştir. 1993 yılında 882 milyon m3’ü arıtılmak üzere 993 milyon m3 atık su üretilmiştir.  

  

Dünya Bankası, en az 80 ülkede su sıkıntısı olduğunu ve 2 milyar insanın temiz suya erişiminin olmadığını bildirdi. Daha da rahatsız edici olanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1 milyar insanın sadece temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar suya sahip olmadığını, ne yazık ki birçok ülkede suyun kıt veya kirli olduğunu bildiriyor. 

Eralp Kimya, Belarus’un  su kaynaklarına dayalı olarak geniş bir filtrasyon yelpazesi ve ekonomik çözümler sunar. 

Belarus’un ana su kaynakları şunlardır: 

  • Yüzey suyu, Ultrafiltrasyon Sistemleri, Acı Su  RO gibi farklı yöntemlerle arıtılabilen nehir, göl veya tatlı su sulak alanlarından gelen sudur. 
  • Deniz suyu Ters  Ozmoz Sistemleri kullanılarak arıtılabilen okyanus veya deniz kaynağından gelen su için tuzdan arındırma kullanılabilir  ;  Desalinasyon Sistemleri. 
  • Yeraltı Suyu veya acı su,  Ters Ozmoz  Sistemleri, Kimyasal Dozajlama,  UV Su  Sterilizatörleri kullanılarak arıtılabilen, toprak ve kaya “Sondaj kuyusu” boşluklarında bulunan sudandır. 
  • Sertliğin yüksek veya kloru yüksek olabilen devlet su kaynağı,  Su Yumuşatma  Sistemleri ,  Medya Su Filtreleri ile arıtılabilir. 

Eralp Kimya, Belarus’a Dünya Sağlık Örgütü gereksinimlerini karşılayan su arıtma sistemleri üretmektedir.