Moldova

Moldova’da Ters Ozmoz ve Su Arıtma 

 Moldova, toplam 33.700 kilometrekare (km2) alana sahip, güneydoğu Avrupa’da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batıda Romanya, kuzey, doğu ve güneyde Ukrayna ile sınırdır. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsız hale gelen Moldova, İdari açıdan 42 eyalete bölünmüştür.  

  

Ülkenin kuzeyi Podole yaylasına, güneyi ise Karadeniz ovasına aittir. Ortalama yükseklik deniz seviyesinden 147 metredir(m). En yüksek zirve deniz seviyesinden 430 m yüksekliktedir ve ülkenin %75’i 200 m rakımın altındadır. Dünyanın en verimli toprağı olan kara toprak, Moldova’nın tarım arazisinin yaklaşık %75’ini kaplar. Sovyetler Birliği’nin toplam yüzölçümünün sadece %0,15’ini temsil eden ülke, Sovyetler Birliği’nin tütününün %40‘ını, meyvelerinin %10’unu ve sebzelerinin %5’ini üretmekteydi. Bununla birlikte, ülkenin konumu, tarımsal üretimde dalgalanmalara neden olan hava koşullarındaki belirgin değişikliklere eğilimlidir. Tarım potansiyeli iki bölgede yoğunlaşmıştır:  

  • Zengin siyah toprakları ve verimli Dnestr Nehri vadisi ile kuzey;
  • Kalsiyumlu toprakları (karbonat siyah topraklar) ve ılık iklimi ile güney, özellikle sulu üzüm bağları ile şeftali ve kayısı bahçeleri için uygundur.

  

Ülke üç ana nehir havzasına ayrılabilir:  

  • Dnestr (Moldova’da ‘Nistru’ olarak adlandırılır) havzası: Ülkenin yaklaşık yüzde 57’sini kapsar. Dnestr Ukrayna’da yükselir ve Ukrayna’ya geri akmadan önce kuzey, kuzeydoğu ve güneydoğunun bazı bölgelerinde Ukrayna ve Moldova arasındaki sınırı oluşturur.  Burada yıllık ortalama 10 kilometreküp deşarj ile Karadeniz’e ulaşmadan önce yaklaşık 20 kilometre (km) devam eder.
  • Tuna havzası: Ülkenin yaklaşık %35’ini kapsıyor. Tuna Nehri’nin bir kolu olan Prut Nehri, Ukrayna’da yükselir ve Ukrayna sınırını geçtikten hemen sonra Tuna’ya akmadan önce Moldova ile Romanya arasındaki sınırı oluşturur. Tuna Nehri daha sonra Karadeniz’e akmadan önce yaklaşık 125 km devam eder. Prut Nehri’nin Romanya ve Moldova arasında sınır oluşturduğu yerde, yıllık ortalama akışının 2,9 km3 olduğu tahmin edilmektedir. Tuna’ya ortalama deşarjı da 2,9 km3/yıl olarak tahmin edilmektedir, bu da Moldova ve Romanya’nın kuzey ve güney kısımları arasında üretilen tüm suyun kullanıldığı anlamına gelir. Güney Moldova’da Tuna Nehri’nin Ukrayna sınırını geçtikten sonra Tuna’ya akan bir dizi küçük mevsimlik kolları vardır. 
  • Güney havzaları: Ülkenin güneyinde, Dnestr ve Tuna havzaları arasında, diğer birçok nehir yükselir ve sınırı geçerek Ukrayna’ya ve ardından Karadeniz’e akar. Havzaları ülkenin yaklaşık %8’ini kaplar. 

  

Dünya Bankası, en az 80 ülkede su sıkıntısı olduğunu ve 2 milyar insanın temiz suya erişiminin olmadığını bildirdi. Daha da rahatsız edici olanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1 milyar insanın sadece temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar suya sahip olmadığını, ne yazık ki birçok ülkede suyun kıt veya kirli olduğunu bildirdi. 

Eralp Kimya, Moldova’nın su kaynaklarına dayalı olarak çok çeşitli filtrasyon ve ekonomik çözümler sunar. 

 Moldova’nın başlıca su kaynakları şunlardır:
 

  • Yüzey suyu, Ultrafiltrasyon Sistemleri, Acı Su  RO gibi farklı yöntemlerle arıtılabilen nehir, göl veya tatlı su sulak alanlarından gelen sudur. 
  • Deniz suyu Ters  Ozmoz Sistemleri kullanılarak arıtılabilen okyanus veya deniz kaynağından gelen su için tuzdan arındırma kullanılabilir;  Desalinasyon Sistemleri. 
  • Yeraltı Suyu veya acı su,  Ters Ozmoz  Sistemleri,  Kimyasal Dozajlama,  UV Su  Sterilizatörleri kullanılarak arıtılabilen, toprak ve kaya “Sondaj kuyusu” boşluklarında bulunan sudandır. 
  • Sertliği yüksek veya kloru yüksek olabilen devlet su kaynağı,  Su Yumuşatma  Sistemleri, Medya Su Filtreleri ile arıtılabilir. 

Moldova’da Su Arıtma  

Eralp Kimya, daha fazla etkinlik için gelişmiş su filtrasyonu ve UV teknolojisini içeren kompakt, enerji tasarrufu özelliklerine sahip ters ozmoz sistemlerimizi tasarlar. Su arıtma projelerimiz, yaşam standardını yükseltmek, sağlık sorunlarını azaltmak ve doğal kaynakların ve çevrenin aşırı sömürülmesini önlemek için Moldova’nın su tedarikini modernize etmeyi amaçlıyor. Eralp Kimya, Moldova’da Dünya Sağlık Örgütü gereksinimlerini karşılayan su arıtma sistemleri üretmektedir.
 

Eralp Kimya, Dünya Sağlık Örgütü gereksinimlerini karşılayan su arıtma sistemleri üretmektedir. 

Eralp Kimya, çeşitli uygulamalar ve endüstriler için küresel bir B2B su arıtma çözümleri sağlayıcısı olarak 20 yılı aşkın deneyime sahiptir, endüstriyel ihtiyaçlarınızı karşılamak için çok çeşitli ters ozmoz ve su arıtma sistemleri sunar. Eralp Kimya’nın mühendislik ve üretimdeki kapsamlı küresel deneyimi, çok çeşitli müşteri gereksinimlerini ve özelliklerini karşılamak için su arıtma ve ters ozmoz sistemlerini önceden tasarlamamıza ve özelleştirmemize olanak tanır.