Ukrayna

Ukrayna’da Ters Ozmoz ve Su Arıtma 

Ukrayna, Doğu Avrupa’da, Karadeniz’e komşu, batıda Polonya, Romanya ve Moldova ile doğuda Rusya arasında, kırk beş milyonluk bir ülkedir. 

  Başlıca çevre sorunları şunları içerir: 

  • Yetersiz içme suyu kaynağı
  • Hava ve su kirliliği
  • Ormansızlaşma
  • Chornobyl’ Nükleer Santralinde 1986 kazasından kuzeydoğuda radyasyon kirliliği

  

Ukrayna, 10. ve 11. yüzyıllarda Avrupa’nın en büyük ve en güçlü devleti olan ilk doğu Slav devleti Kyivan Rus’un merkeziydi. 

  

Su kaynakları 

Toplam Yenilenebilir Su Kaynakları: 139,5 cu km (1997) 

Tatlı Su Çekimi: 37,53 km/yıl (%12 evsel, %35 endüstriyel, %52 tarımsal) 

Kişi Başına Tatlı Su Çekme: 807 m3/yıl (2000)

Nehir Havzaları ve Su Kaynakları 

  

Ülke, Baltık Denizi’ne doğru akan Kuzey Böceği hariç, tümü Karadeniz’e dökülen yedi büyük nehir havzasına bölünebilir:  

Dnepr havzası, ülkenin yaklaşık% 65’ini kapsar. Dnepr Nehri Rusya Federasyonu’nda yükselir, daha sonra Ukrayna’ya girmeden önce Belarus’a akar. Ukrayna’daki ana atık suları sol yakada, Rusya Federasyonu’nda yükselen Desna Nehri; ve sağ kıyısında, Beyaz Rusya’dan gelen Pripyat Nehri ve İnguletlerdir.  

  • Ülkenin %12’sini kapsayan Dnestr havzası. Karadeniz’deki ağzından yaklaşık 50 km önce Ukrayna’ya tekrar girmeden önce Moldova’ya akar.

Tuna havzası, ülkenin% 7’sini kapsar. Tuna Nehri’nin Karadeniz’e ulaşmadan önceki son 120 km’si Ukrayna ile Romanya arasındaki sınırı oluşturur. Tuna, dünyanın en fazla kıyıdaş ülkesine sahip nehirdir.  

Tuna’nın bazı atık suları Ukrayna’da, Karpat dağlarında yükselir, komşu ülkelere akar ve Tuna’nın Karadeniz’deki ağzından önce ana akımına katılır. Özellikle, Cisa Nehri Ukrayna’dan Macaristan’a akarken, Prut Nehri Romanya ve Moldova’ya akar. Ukrayna, Tuna Nehri’nin toplam akışına %7,5 katkıda bulunur. 

  • Kıyı havzası, ülkenin %7’sini kapsar. Tüm Kırım nehirleri de dahil olmak üzere, doğrudan Azak Denizi ve Karadeniz’e akan tüm küçük nehirleri gruplandırır. 
  • Kuzey Donietsk havzası,ülkenin% 4‘ünü kapsar. Rusya Federasyonu’nda yükselir ve Rusya Federasyonu’na yeniden girmeden önce doğu kesiminde yaklaşık 450 km boyunca Ukrayna üzerinden akar. 
  • Ülkenin %3’ünü kapsayan Güney Bug havzası, yılda yaklaşık 3.4 kilometreküp (km3/yıl) üreten bir iç nehir havzasıdır. 
  • Kuzey Bug havzası, ülkenin %2’sini kapsar. Kuzey Bug Nehri Ukrayna’da yükselir ve kuzeye akar, Polonya sınırını ve ardından Polonya ve Beyaz Rusya arasındaki sınırı oluşturur. Kuzey Bug gibi, San Nehri de Kuzey Bug ile birleştiği Polonya’ya girmeden önce Ukrayna’da yükselir. 

 İç yenilenebilir yüzey suyu kaynakları 50,1 km3/yıl, toplam yüzey suyu kaynakları ise 136,55 km3/yıl olarak tahmin edilebilir.  

Yeraltı suyu kaynaklarının 20 km3/yıl olduğu tahmin edilmektedir. Artezyen kuyuları ülkenin kuzeyinde ortalama 100-150m, güneyde ise 500-600m derinliklerde bulunur. Yüzey ve yeraltı suyu kaynakları arasındaki örtüşmenin 17 km3/yıl olduğu tahmin edilmektedir.  

Göller ve Barajlar 

Ukrayna’da toplam alanı 2.000 km2 olan yaklaşık 3.000 doğal göl bulunmaktadır. En büyük tatlı su gölleri yaklaşık 50 km2 alana sahiptir ve ülkenin orta ve güney kesimlerinde yer alır. Bu göllere ek olarak kuzeyde yaklaşık 12.000 km2 bataklık (turba toprakları) bulunmaktadır.  

Ukrayna’da akış düzenleme, hidroelektrik, sulama ve balıkçılık amaçları için yaklaşık 22.000 baraj inşa edilmiştir. Toplam kapasitesi 18,5 km3 ve toplam yüzey suyu alanı 6,888 km2 olan en büyükleri Dinyeper Nehri üzerindedir: Kremmentshutskie (2.252 km2), Kachowskie (2.155 km2), Kiivskie (922 km2), Dnieprodierzhinskie (567 km2), Zaporoskie (410 km2) ve Kaniowskie (582 km2). Hidroelektrik üretimi, ana şehirlere ve sanayi merkezlerine elektrik sağlanması, taşkın koruması ve sulama suyunun depolanması için kullanılır. Brüt teorik hidroelektrik potansiyelinin yılda 45.000 gigawatt saat (GWh/yıl) olduğu tahmin edilmektedir ve bunun yaklaşık %40‘ı ekonomik olarak uygulanabilir olacaktır. Hidroelektrik kurulu kapasitesinin 4,5 gigawatt (GW) olduğu ve toplam elektrik üretiminin %9’unu oluşturduğu tahmin edilmektedir.  

  

Dünya Bankası, en az 80 ülkede su sıkıntısı olduğunu ve 2 milyar insanın temiz suya erişiminin olmadığını bildirdi. Daha da rahatsız edici olanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1 milyar insanın sadece temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar suya sahip olmadığını, ne yazık ki birçok ülkede suyun kıt veya kirli olduğunu bildiriyor. 

 Eralp Kimya, Ukrayna’nın su kaynaklarına dayalı çok çeşitli filtrasyon ve ekonomik çözümler sunar. 

Ukrayna’nın ana su kaynakları şunlardır: 

  • Yüzey suyu, Ultrafiltrasyon Sistemleri, Acı Su  RO gibi farklı yöntemlerle arıtılabilen nehir, göl veya tatlı su sulak alanlarından gelen sudur. 
  • Deniz suyu Ters  Ozmoz Sistemleri kullanılarak arıtılabilen okyanus veya deniz kaynağından gelen su için tuzdan arındırma kullanılabilir;  Desalinasyon Sistemleri. 
  • Yeraltı Suyu veya acı su,  Ters Ozmoz  Sistemleri,  Kimyasal Dozajlama,  UV Su  Sterilizatörleri kullanılarak arıtılabilen, toprak ve kaya “Sondaj kuyusu” boşluklarında bulunan sudandır. 
  • Sertliği yüksek veya kloru yüksek olabilen devlet su kaynağı,  Su Yumuşatma  Sistemleri , Medya Su Filtreleri ile arıtılabilir. 

 

Ukrayna’da Su Arıtma  

Ukrayna’nın su yönetimi tedariki, çevresel zorlukların üstesinden gelmek ve vatandaşlarının endişelerine daha fazla yanıt verilmesini sağlamak amacıyla merkezi olmayan bir prosedürde kullanılmaktadır. Ukrayna şu anda birçok bölgesinde yetersiz su dağıtımı sorunuyla mücadele ediyor. Bu nedenle Eralp Kimya, Ukrayna’da Dünya Sağlık Örgütü gereksinimlerini karşılayan yüksek kaliteli su arıtma sistemleri üretmeye ve tedarik etmeye kendini adamıştır.
 

Eralp Kimya, Dünya Sağlık Örgütü gereksinimlerini karşılayan su arıtma sistemleri üretmektedir. 

Eralp Kimya, çeşitli uygulamalar ve endüstriler için küresel bir B2B su arıtma çözümleri sağlayıcısı olarak 20 yılı aşkın deneyime sahiptir, endüstriyel ihtiyaçlarınızı karşılamak için çok çeşitli ters ozmoz ve su arıtma sistemleri sunar. Eralp Kimya’nın mühendislik ve üretimdeki kapsamlı küresel deneyimi, çok çeşitli müşteri gereksinimlerini ve özelliklerini karşılamak için su arıtma ve ters ozmoz sistemlerini önceden tasarlamamıza ve özelleştirmemize olanak tanır.