Atık Su ve Arıtma

Atık Su Arıtma

Atık su, evlerde, ticari ve sınai mülklerde ve tarımsal akışlarda boşaltılan sıvı atıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kirleticileri ve belirli konsantrasyonları temizlemek için kullanılan her türlü sudur. İdrar ve dışkı içeren kısım, atık suyun bir alt kümesi olan kanalizasyon olarak adlandırılır. Bu aynı zamanda lağımlardan atılan ve bir lağım boşluğuna boşaltılan sudur. Kanalizasyona ayrıca ‘karasu’ denir.

Diğer atık sulara genellikle ‘gri su’ denir. Bu genellikle banyo/duş, lavabo, zemin, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, zirai, ticari, endüstriyel ve diğer tahliye edilmiş suları içeren sudur. Bu su, çevreye geri salındığında zararlı olmaması için arıtılabilir. Bu tür arıtılmış sular genellikle tarım ve sulama amaçlı kullanılmaktadır. Bu yönteme atık su arıtma denir.

Atık su arıtımı, suyun arıtılarak herhangi bir zararlı yan etkisi olmaksızın çevreye geri verilmesi ya da yeniden kullanılması işlemidir. Atık su arıtma, kirleticileri sudan uzaklaştırmak için kimyasal, biyolojik ve fiziksel süreçlerin kullanılmasını içerir. Aranan sonuç, genellikle bir gübre olarak bir çiftlik arazisi ortamında bertaraf edilebilecek veya yeniden kullanılabilecek, çevre açısından güvenli sıvı veya katı atık üretmektir. Bir membran biyoreaktörü olan MBR, aktif çamur arıtmasını sıvı katı bir membran ile birleştiren özel bir prosestir. Membranlar çamuru ayırarak askıda katı maddelerden arındırılmış daha yüksek kaliteli arıtılmış su sağlar. Membranlar, aktif çamuru daha yüksek konsantrasyonlarda tutarak daha verimli BOİ ve nitrojen giderimi sağlar. Membran, minimum tıkanma ve daha yüksek geçirgen su kalitesi ile kararlı ve yüksek su geçirgenliği sağlayan çok sayıda daha küçük gözeneklere sahiptir.

Atık suyu arıtmanın başka bir yolu da UF veya ultrafiltrasyon sistemidir. UF, sudaki asılı veya partikül maddeyi uzaklaştıran, basınçla çalışan bir membran ayırma işlemidir. Çözüm, bir ultrafiltrasyon membran gözenek boyutunun 0,01 ila 0,10 mikron aralığında olduğu, yaklaşık 10 mikron veya daha büyük filtreleri kaldıran geleneksel bir multimedya filtresinden daha güvenilirdir. Kaliteli bulanıklık gidermeye ek olarak, ultrafiltrasyon membranları bakterileri ve çoğu virüsü verimli bir şekilde yok eder.

Sonuç olarak, çoğu kişinin düşündüğünün aksine, atık su arıtılabilir. Aslında, birçok şehir, kamu çimlerinin sulanması ve sulanması için geri kazanılmış veya geri dönüştürülmüş su kullanmaktadır. Bazı şehirlerde, içme suyu da atık su geri kazanımından elde edilmektedir.

Su kaynaklarının giderek azaldığı dünyamızda, mevcut kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla atık su arıtımı ve geri kazanımı büyük önem taşımaktadır.