Ters Ozmoz Sistemi Temel Bileşenleri

Bir Ters Ozmoz Sistemi beş temel parçadan oluşur:

      1.  Basınçlı Kaplar ve Membranlar

Ters ozmoz sistemi, membranlar olmadan çalışamaz. Membran seçimi, alınan suyun türüne ve bitiş berraklığına bağlı olarak değişir. Acı su, deniz suyu ve hastane sınıfı dezenfeksiyon için tasarlanmış membranlar vardır. Eğer bir su arıtma ihtiyacı varsa mutlaka bir membran olduğundan emin olabilirsiniz. Debi ve kirliliğe göre ters ozmoz membranlarının boyutu ve sayısı belirlenecektir. Ø2,5” tek bir membrandan (lavabo altı ters ozmoz su sistemindeki gibi) hepsi birlikte çalışan yüzlerce Ø8” membrana (tipik bir ters ozmoz tesisi) kadar herhangi bir yerde olabilir.

      2.  Ters Ozmoz Şasesi

Ters ozmoz sisteminizi mümkün olduğunca dayanıklı hale getirmenin en iyi yolu, tüm bileşenleri monte etmek için boyalı, karbon çelik malzemeden yapılmış şase kullanılmaktadır. Yüksek basınçlı pompaların ağır titreşimi için tasarlanmış elemanlara karşı dayanıklıdır.

      3.  Kartuş Filtre

Ters ozmoz sistemi, membranlara zarar verecek kadar büyük partiküllerin yakınlarına gelmemesini sağlamak için bir kartuş filtre ile birlikte gelir. Bu kartuş genellikle 1 veya 5 µm bir polipropilen spun filtredir, ancak istek üzerine değişebilir. Kartuş, ana besleme veya takviye pompalarından gelen basıncı kaldırabilecek dayanıklı bir muhafaza içinde gelir.

      4.  Ters Ozmoz Yüksek Basınç Pompası

Pompanın membran miktarına ve boyutuna uygun şekilde eşleşmesini sağlamak, sistem için hayati önem taşır. Genellikle, yüksek basınç pompa gücü ne kadar yüksek olursa ürün suyunun atık ve geri kazanım oranları o kadar iyi olur.

      5.  Kontrol Paneli

Ters ozmoz sistemi, her zaman bir operatör tarafından kontrol edilmelidir. Sistem kontrolü için PLC veya elektronik kart (solid-state mikroişlemci) kullanıyoruz. Kontroller aynı zamanda birden fazla sistemi aynı anda yönetmek için de kullanılabilir. Böylece tek kişilik bir su üretim tesisi etkin bir şekilde oluşturulabilir.

Bir ters ozmoz sistemi, ilave ekipmanlar olarak üzerine veya içine yerleştirilmiş bir dizi başka ekipmana sahip olabilir. Membran temizleme, ön arıtma, kimyasal dozlama ve gerektiğinde bir dizi başka işler için bir RO Sistemine de eklenebilecek sistemler vardır (CIP, Kartuş Filtre, Antiskalant Dozaj Sistemi).