Ters Ozmoz ve Ön Arıtma

TERS OZMOZ KULLANMADAN ÖNCE ÖN ARITMA GEREKLİ Mİ?

RO membranı, çapraz akış filtresi gibi çalışır. Membran, suyun geçmesine izin veren ancak yüzeyindeki çözünmüş katıların %99’unu reddeden gözenekli bir malzemeden yapılmıştır. Çözünmüş tuzlar, atık su akışında yoğunlaştırılır ve buradan atık olarak boşaltılır.

RO sistemi çalışmaya devam ettikçe besleme suyundaki çözünmüş ve askıda katı maddeler membran yüzeyi boyunca birikme eğilimindedir. Bu katıların birikmesine izin verilirse, sonunda RO suyunun membrandan geçişini kısıtlayarak verim kaybına neden olurlar. (Membranların üretim kapasitesi genellikle flux hızı olarak adlandırılır.)

Membran sistemlerinin geliştirilmesinin başlarında, ters ozmoz besleme suyundaki hangi maddelerin kirlenmeye ve buna bağlı olarak neden akışta bir azalma olabileceği hakkında çok az şey biliniyordu. Bugün, bu zahmetli kirlilik çözümlerinin birçoğu tanımlanmıştır. Membranların kirlenmesini büyük ölçüde azaltan ve böylece RO tesisinin ömrünü uzatan önleyici yöntemler geliştirilmiştir.

Başarısız membran modülleri incelendiğinde, kalsiyum karbonat gibi mineral tortuların neden olduğu tortu birikimini ortaya çıkardı; kil ve silika gibi koloidal malzemeler, ölü-canlı mikroorganizmalar; karbon parçacıkları, klor, ozon veya permanganat gibi oksitleyici maddeler tarafından eklenen kimyasallar tespit edilmiştir. Benzer şekilde demir ve alüminyum gibi çözünmüş metaller, ters ozmoz membranının erken kirlenmesine ve bozulmasına neden olabilir.

TERS OZMOZ İÇİN ÖN ARITMA PROSESİNİ NE BELİRLER?

Kısaca cevap analizdir. Çünkü her su kaynağı farklıdır. Analiz ettirene kadar suyunuzda ne olduğunu asla bilemezsiniz. LSI ve SDI değerleri, belirli bir RO sistemi için ön arıtma gereksinimlerini belirlemek için kullanılır. Su kaynakları konumdan konuma önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, her bir ön arıtma gereksinimi farklı olacaktır. Ortalama olarak, çoğu Ters ozmoz sistemi, membrana zarar gelmesini önlemek için kireç önleyici bir dozlamaya veya su yumuşatıcıya ihtiyaç duyar.